Konditors veic pilna tehnoloģiskā cikla darbu izpildi ēdināšanas uzņēmumā un organizē savu darbu - sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.
Konditors ēdināšanas uzņēmumā:
- ražo maizi, kūkas, cepumus un citus miltu izstrādājumus;
- roku darbā temperē šokolādi un ražo citus saldumus;
- cep un dekorē, piemēram, ar glazūru, želejas rotājumiem, dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus;
- noformējot konditorejas izstrādājumus, izmanto plaucēto mīklu un olbaltummasu, veido plastiskās masas un šokolādes rotājumus; izmanto sausos apdares materiālus – drumslas, riekstus, pūdercukuru;
- gatavo rauga un bezrauga mīklas izstrādājumus;
- nosaka organoleptiski (red.- pārtikas produktu sajušana ar garšu, smaržu, redzi) pārtikas izejvielu un pusfabrikātu kvalitāti;
- sagatavo, nomēra un nosver izejvielas;
- iepazīstas ar gatavojamo izstrādājumu sarakstu un aprēķina nepieciešamo mīklas, krēma un pildījuma daudzumu;
- dažreiz sastāda receptūras (tehnoloģiskās kartes);
- dažreiz veic ražošanas dokumentācijas uzskaiti, izstrādājumu kalkulāciju;
- dažreiz noformē izejvielu pieņemšanas un gatavās produkcijas realizācijas dokumentus;
- veic izstrādājumu virsmas apstrādi pirms un pēc cepšanas ar dezinfekcijas līdzekļiem;
- ievēro iekārtu elektrodrošības, sanitāros un higiēnas noteikumus.
Darba aprīkojums:
lieto dažādas krāsnis, plīti, ledusskapi, saldētavu, sulu spiedes, putotājus, maisītājus, smalcinātājus, un ļoti daudzveidīgu sīko kulinārijas inventāru; valkā speciālu darba apģērbu, ērtus, slēgtus apavus ar zemu papēdi un neslīdošu zoli, galvassegu.
Darba apstākļi:
darbs pamatā norit, stāvot kājās; strādā astoņu stundu darba dienu, var būt darbs maiņās, arī naktīs un brīvdienās; telpās, kur cep konditorejas izstrādājumus, ir karsts, savukārt telpā, kur gatavo izstrādājumus ar krēmu (kūkas, tortes), ir vēss; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu garšvielu un gatavo konditorejas izstrādājumu smaržām; darba laikā ir jāpārvieto smagumi; bieži jāstrādā statiskā pozā (piemēram, dekorējot tortes un cepumus); ātrs darba temps; var būt vienveidīgs darbs; jāievēro sanitārās normas.
Darba iespējas:
var strādāt maiznīcās, lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.