Barista ir viesmīlis, kurš specializējies kafijas dzērienu pagatavošanā. Barista pārzina kafijas ieguvi un grauzdēšanas procesu, prot pagatavot un pasniegt dažādus kafijas dzērienus. Barista prot strādāt ar profesionālām kafijas dzērienu pagatavošanas iekārtām, putot pienu un veidot “Latte Art” zīmējumus. Barista prot veidot pozitīvu komunikāciju ar klientu, kā arī spēj piedāvāt un raksturot kafijas dzērienus, ievērojot klienta vēlmes. Barista nemitīgi pilnveido savas zināšanas, apmeklējot kafijas plantācijas un dažādus kursus, sazinoties ar citiem baristām, kā arī piedaloties sacensībās.
Barista darbā:
- gatavo un pasniedz klientiem kafijas dzērienus;
- atbild uz klienta jautājumiem par kafijas šķirnēm, kafijas dzērienu gatavošanu, tehnikas izmantošanu u.c.;
- rada jaunas kafijas dzērienu receptes;
- sagatavo kafijas dzērienu pasniegšanai nepieciešamo aprīkojumu;
- ievēro viesmīlības pamatprincipu (pozitīva komunikācija, profesionālā ētika, veido komfortablu vidi klientam);
- pasūta piegādātājiem un pieņem no viņiem kafijas dzērienu pagatavošanai nepieciešamās preces;
- veic skaidras un bezskaidras naudas norēķinus ar klientiem;
- ievēro vispārējos darba drošības un ugunsdrošības noteikumus;
- ievēro darba higiēnas prasības.
Darba aprīkojums:
baristam darbā ir formas tērps, ja uzņēmumā ir pieņemts noteikts ģērbšanās stils; tiek izmantots kafijas dzērienu pagatavošanas aprīkojums, tostarp iekārtas un trauki; lieto kases un kredītkaršu aparātus.
Darba apstākļi:
barista strādā gan telpās, gan ārā, piemēram, vasaras kafejnīcās vai izbraukuma banketā; strādā maiņu darbu, darbs var būt vēlu vakaros un brīvdienās; darbs notiek stāvus aiz letes; komunikācija ar klientiem notiek arī svešvalodās.
Darba iespējas:
barista var strādāt privātos ēdināšanas uzņēmumos (kafejnīcas, bāros, restorānu u.c.).
Iespējamais atalgojums:
barista atalgojums var būt sākot no 800 EUR pirms nodokļu nomaksas; atalgojums ir atkarīgs no Latvijas reģiona un uzņēmuma, kurā strādā.
Rakstura īpašības un prasmes, lai labi veiktu darbu:
jāpiemīt precizitātei, pacietībai un zinātkārei; jābūt komunikablam; jāpārzina kafijas pupiņu šķirnes un kafijas dzērienu pagatavošanas receptes; jābūt vēlmei pastāvīgi pilnveidot savas zināšanas; jāprot svešvalodas.