
- apkalpo restorānu, kafejnīcu, bāru vai klubu apmeklētājus, piedāvā un pasniedz tiem ēdienus un dzērienus;
- pirms viesu ierašanās sagatavo savu darba vietu un galdus viesiem (klāj galdautus, spodrina glāzes un galda piederumus, saloka salvetes);
- piedāvā un raksturo viesiem ēdienu un dzērienu kartēs iekļautos ēdienus un dzērienus;
- pieņem pasūtījumu, tad precīzi un ātri to izpilda;
- seko viesu vēlmēm, kamēr tie bauda maltīti;
- atnes ēdienu no virtuves un dzērienus no bāra;
- ja nepieciešams, sadala ēdienu porcijās un salej dzērienus glāzēs;
- nomaina viesiem traukus – novāc un aiznes netīros traukus uz virtuvi;
- izsniedz viesiem rēķinu un pieņem no viņiem samaksu par apēsto un izdzerto;
- veido tematiskos galdu klājumus banketiem, kārto ziedus uz galdiem;
- pielieto dažādus galda klāšanas stilus, apkalpošanas veidus, pārzina galda klāšanas un ēdienu pasniegšanas etiķeti;
- atbild par zālē notiekošajiem procesiem.
Darba aprīkojums:
lieto traukus, galda piederumus, paplātes, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, ledus traukus, galdautus, salvetes; servēšanai izmanto palīggaldiņus; strādā ar kases un kredītkaršu aparātiem; valkā formastērpu.
Darba apstākļi:
strādā telpās, bet vasaras sezonā arī vasaras kafejnīcās, izbraukuma banketos u.c. – arī ārā; strādā maiņu darbu pēc iepriekš saskaņota grafika, arī vēlu vakaros, naktīs, brīvdienās un svētku dienās; dažkārt strādā skaļas mūzikas un kontrastainu gaismu apstākļos; ātrs darba temps un liela fiziska slodze; jāstrādā komandā ar citiem viesmīļiem un virtuves darbiniekiem; komunikācija ar viesiem arī svešvalodās; jāuztur laipmības un viesmīlības gaisotne; iespējama konfliktsituāciju risināšana; jāievēro sanitārās normas.
Darba iespējas:
var strādāt restorānos, kafejnīcās, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, uz kruīzu kuģiem.