Ēdināšanas uzņēmums sniedz dažādus ēdināšanas pakalpojumus, piedāvājot klientiem plašu ēdienu un dzērienu klāstu.

Ēdināšanas uzņēmumi var būt lieli un ar daudziem darbiniekiem, taču tie var būt arī nelieli ģimenes biznesi, kuros strādā tikai daži cilvēki (bieži vien arī paši īpašnieki), kas veic visus darbus.

Ēdināšanas uzņēmumi mēdz būt dažādi, atkarībā no piedāvātā ēdienu sortimenta un apkalpošanas veida:

  • ātrās ēdināšanas uzņēmums, bistro – parasti specializējas noteiktos ātri pagatavojamos pamatēdienos, ko klienti var viegli paņemt līdzi vai apēst uz vietas (piemēram, piedāvā hamburgerus, picas, pelmeņus u.tml.); bieži vien atrodas gājēju un tirdzniecības zonās, pie autoceļiem, to krustpunktos utt.;
  • ēdnīca – pašapkalpošanās ēdināšanas uzņēmums, kurā piedāvā dažādus, tomēr ierobežota sortimenta ēdienus, kas ir vienkārši pēc sastāva un pagatavošanas tehnoloģijas, kā arī bezalkoholiskos un atspirdzinošos dzērienus;
  • kafejnīca, kafetērija, konditoreja – galvenokārt piedāvā kafiju, saldējumu un dažādus konditorejas izstrādājumus un uzkodas;
  • restorāns – piedāvā plašu ēdienu un dzērienu klāstu, kā arī dažādus izklaides pakalpojumus; mēdz specializēties – piemēram, ir nacionālo ēdienu (itāļu, ķīniešu, taizemiešu u.c.), speciālu ēdienu (veģetāro, jūras velšu, putnu gaļas u.c.), tematiski (roka, teātra, dzejas, ģimenes u.c.) restorāni; apmeklētājus restorānā apkalpo viesmīļi, un no pavāriem tiek prasīta salīdzinoši lielāka meistarība un bagātīgākas profesionālās zināšanas;
  • bārs – piedāvā atspirdzinošus un alkoholiskus dzērienus, uzkodas, arī izklaides priekšnesumus; bārus iedala pēc piedāvāto dzērienu sortimenta (balzama, kokteiļu, alus u.c.), pēc atrašanās vietas (baseina, restorāna), pēc izklaides tēmas (disko, sporta).

Ķēdes ēdināšanas uzņēmumos ir izstrādāta vienota ēdienu un dzērienu receptūra, kas tiek izmantota visās filiālēs. Savukārt individualizēti ēdināšanas uzņēmumi veido savas, unikālas receptes.