Pavāra palīgs darbā

  • veic virtuves palīgdarbus, kurus uzdod virtuves darbinieki – šefpavārs un pavāri un konditori;
  • veic pārtikas produktu pirmapstrādi (mazgā, tīra, mizo, griež, rīvē, maļ u.c.);
  • veido porciju sagataves;
  • gatavo mazāk sarežģītus ēdienus un piedevas;
  • gatavo ēdienu un kulinārijas izstrādājumu pusfabrikātus (piemēram, kotlešu masu, mīklu u.c.);
  • veic virtuves, ledusskapju, aprīkojuma un instrumentu tīrīšanu un kārtošanu,
  • sakārto virtuvi darba dienas beigās;
  • pilnveido savas prasmes: mācās veikt sarežģītākus darbus, attīsta praktiskās iemaņas rīkoties ar inventāru un iekārtām, izkopj garšas nianses.
Darba aprīkojums:

lieto katlus, pannas, krāsnis, plītis un grilus, paplātes, dēlīšus produktu sadalīšanai, sagriešanai, sasmalcināšanai, dažādu izmēru nažus, lāpstiņas, traukus ēdiena pasniegšanai, kā arī mikserus, kombainus un citas virtuves elektroiekārtas; valkā formas tērpu: priekšautu, pavāra jaku, cepuri un neslīdošus apavus.

Darba apstākļi:

jāstrādā virtuvē, pārsvarā stāvot kājās; parasti ir maiņu darbs; ātrs darba temps; var būt vienveidīgs darbs; iespējamas krasas temperatūras maiņas: ēdiena gatavošanas telpās ir karsts, bet produktu glabātuvēs - auksts; ir jācilā un jāpārvieto smagumi – saņemtie produkti, paplātes un katli ar ēdieniem vai to sagatavēm; telpas piesātinātas ar dažādām smaržām; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

var strādāt lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, skolās, slimnīcās, pansionātos, uz kruīza kuģiem, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem.