Pavārs darbā:

 

  • gatavo un sagatavo pasniegšanai dažādus ēdienus (salātus, aukstās uzkodas, dārzeņu, gaļas, zivju, sēņu ēdienus, mērces, zupas, saldos ēdienus u.c.) un dzērienus (sulas, limonādes u.c.);
  • izstrādā ēdienu receptūru vai strādā pēc jau izstrādātām receptēm;
  • nomēra un sajauc ēdienu sastāvdaļas, pievieno garšvielas;
  • sadala ēdienu porcijās, liek to uz šķīvjiem un dekorē atbilstoši ēdiena veidam;
  • pasūta ēdienu izejvielas un pieņem produktus no piegādātājiem;
  • novērtē produktu kvalitāti un veic to pirmapstrādi;
  • seko līdzi produktu kvalitatīvai uzglabāšanai;
  • sadala pienākumus palīgiem, bet pats gatavo tikai sarežģītākos ēdienus;
  • pieņem pasūtījumus, ar pasūtītāju pārrunājot ēdiena noformējumu, vēlamo garšu un sastāvu;
  • tīra un sakopj virtuvi, kārto ledusskapjus un pārbauda un tīra virtuves inventāru.
Darba aprīkojums:

izmanto virtuves kombainus, blenderus, mikserus, saldējuma aparātus, dažādu izmēru nažus, virtuves dēlīšus, traukus, sīko virtuves inventāru; darbojas ar dažādām elektriskajām iekārtām: plītīm, cepeškrāsnīm, griliem utt.; valkā formas tērpu, pavāra cepuri un neslīdošus apavus.

Darba apstākļi:

strādā virtuvē karstumā, stāvot kājās; parasti darbs ir maiņās; ātrs darba temps; atkarībā no darba vietas var būt uzdevumu daudzveidība vai vienveidīgs darbs, gatavojot viena veida ēdienus; bieži jāpārvieto smagumi - katli vai paplātes ar gatavajiem ēdieniem vai to sagatavēm; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu ēdienu un garšvielu smaržām, iespējamas krasas temperatūras maiņas; jāievēro sanitārās normas; gatavo klientiem arī privātos un uzņēmumu pasākumos, dārza svētkos, jubilejās u.c.

Darba iespējas:

var strādāt lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, skolās, slimnīcās, pansionātos, uz kruīza kuģiem, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.