Biškopis darbā:
  • organizē un plāno saimniecības darbu, analizē un attīsta biškopības biznesu;
  • audzē kvalitatīvas bišu mātes un traniņus, pavairo bišu saimes un izvēlas piemērotāko jaunu bišu saimju veidošanas metodi;
  • sagatavo bišu saimi darbam vasaras sezonā – iztīra un iekārto stropus; ievāc medu un citus biškopības produktus – ziedputekšņus, bišu medu, ražo vasku, propolisu;
  • fasē un pārdod vai organizē pārdošanu saražotajai bišu produkcijai;
  • konstatē bišu saimju saslimšanas gadījumus un veic to ārstniecību dravā;
  • sagatavo bišu saimes pavasara posmam, piemēram, sašaurina skrejas un ligzdas;
  • sagatavo bišu saimes ziemošanai, veic rudens revīziju, papildina bišu barības krājumus;
  • veic nepieciešamos bišu saimju uzturēšanas pasākumus ziemas laikā.
Darba aprīkojums:

strādā ar biškopja instrumentiem (kaltiņas, slotiņas, šķirsieti, stropa lāpstiņas, dzirdinātavas, dūmkannas, spieta ķeramā somu u.tml.) un medus sviešanas un fasēšanas iekārtām, spēj izmantot galdniecības instrumentus stropu pielabošanai. Strādā ar datoru, izmanto telefonu.

Darba apstākļi:

strādā ārā dažādos laika apstākļos, laika stundas var būt nenormētas, darbs agri no rīta vai vēlu vakarā un pamatā vasaras sezonā. Valkā biškopja kombinzonu, cimdus, sejassargu. Darba laikā var gūt bišu kodumus.

Darba iespējas:

var veikt individuālo komercdarbību vai strādāt komercsabiedrībās.