Uztura speciālists darbā:
  • piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā, izstrādājot pacientam piemērotāko diētu;
  • analizē datus par pacienta saslimšanu, ēšanas paradumiem, fiziskām aktivitātēm, izvērtēt pacienta bioķīmiskās analīzes un organisma šķidruma līdzsvara rādītājus;
  • mēra pacienta garumu, svaru, vidukļa un gurnu apkārtmēru, tauku daudzums organismā; izvērtēt svara izmaiņas diētas laikā un pēc tās;
  • izstrādā pacientu ēdienkartes, nosakot ieteicamās produktu grupas, porciju lielumu, ēdienreižu biežumu, maltīšu gatavošanu;
  • novērtē pacienta, viņa ģimenes zināšanas par veselīgu dzīvesveidu; izglīto viņus par veselības veicināšanu (kaitīgu paradumu atmešana, ēšanas paradumu maiņu, fiziskām aktivitātēm);
  • konsultē par uzturu dažādos dzīves posmos (piemēram, grūtniecības laikā) vai pie dažādām fiziskām slodzēm (piemēram, sportistus);
  • organizē ēdināšanu bērnudārzos, skolās, stacionāros, pansionātos, konsultē lielos sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumus;
  • seko, lai virtuves darbinieki precīzi ievērotu norādes ēdiena gatavošanas tehnoloģijā izstrādātajai ēdienkartei;
  • izstrādā un īsteno uztura apmācības programmas (skolēniem, studentiem, mediķiem, pacientu grupām u.c.) 
  • veic ar uzturu un pārtiku saistītus pētījumus;
  • izglīto sabiedrību par veselības veicināšanas, atgūšanas un slimību profilakses jautājumiem.
Darba aprīkojums:

lieto datoru un citu biroja tehniku; izmanto svarus, auguma garuma mērītājs, tauku krokas biezuma un citu organisma rādītāju mērīšanas ierīces.

Darba apstākļi:

strādā biroja tipa telpās astoņu stundu darba dienu, taču, atkarībā no darba vietas, darba laiks var būt pieskaņots klientu darba laikam, tādēļ var strādāt brīvdienās un vakara stundās.

Darba iespējas:

var strādāt slimnīcās, rehabilitācijas centros, skolās un bērnudārzos, veselības un sporta centros, veco ļaužu pansionātos un ēdināšanas uzņēmumos.

Atjaunots 2017. gada 21. februārī
Publicēts 2016. gada 25. februārī