Latvijā pārtikas rūpniecība ir attīstījusies un kļuvusi par otru lielāko valsts apstrādes rūpniecības nozari, dodot darbu vairāk nekā divdesmit pieciem tūkstošiem iedzīvotāju. Pēc ražošanas apjoma lielākais īpatsvars pārtikas nozarē ir gaļas un piena rūpniecības sektoriem, kas katrs veido 20% no nozares kopumâ, tiem seko dzērienu ražošana ar 17%. Mazāki apjomi ir augļu un dārzeņu pārstrādei – tikai 3% no pārtikas nozares kopapjoma. Salīdzinot ar Eiropu, situācija ir līdzīga, Latvijā nedaudz lielāki sektori ir piena rūpniecība (aptuveni par 5%) un zivju pārstrāde (par 6,5%).

Pārtikas produktu ražošanā ietilpst lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības produktu pārstrāde par pārtikas produktiem.  Pārtikas un dzērienu rūpniecības nozare iedalās:

  • piena produktu ražošanā;
  • gaļas un gaļas produktu ražošanā;
  • augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā;
  • maizes un miltu izstrādājumu ražošanā;
  • zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā;
  • dzērienu ražošanā.

Latvijā ir daudz reģistrēto un atzīto uzņēmumu maizes, svaigi ceptu mīklas izstrādājumu un kūku ražošana sektorā – 300 uzņēmumi (2015.gads; Centrālās statistikas pārvaldes dati). Maiznieku amats Latvijā ir viens no vecākajiem amatniecības amatiem. Pirmie šī amata statūti bija izstrādāti jau 1235.gadā.